För tio dagar sedan skickade jag ett mejl till matbloggaren Johan ”Matgeek” Hedberg med en inbjudan om att följa med på dumpstringstur och se hur butikerna arbetar med matsvinnet bakom greenwashingen de matar sina kunder med. Bakgrunden var att han blivit lite sur över min sågning av reklamfilmen maskerad som ett reportage han gjorde med ICA Maxi. Svaret har uteblivit. Egentligen väldigt väntat. Har man en massa sponsorer och samarbetspartners i livsmedelsbranschen vore det ju otaktiskt att reta upp dem genom att avslöja hur verkligheten bakom den fina fasaden ser ut. Och det är ju också ett av problemen med bloggare som har sponsring och samarbeten med olika varumärken. Då går det inte att göra granskningar eller skriva kritiska inlägg som är trovärdiga eftersom man hela tiden måste tänka på att inte råka trampa någon av sina sponsorer på tårna.

När du läser Dumpstringslyx kan du dock vara helt säker på att inget som skrivs är påverkat av kommersiella krafter. Jag har ingen reklam från företag på sidan och inga sponsorsamarbeten. Enda som skulle kunna klassas som reklam är att jag ibland nämner mina egna böcker och föredrag, men det gör mig inte beroende av någon annan. En del produktmärken förekommer, men det skulle producenterna av dem förmodligen helst slippa.

Att jag ändå tjatar om att jag vill att läsarna ska gilla Dumpstringslyx på Facebook och bjuda in vänner att göra det och så vidare är för att jag vill att fler ska få upp ögonen för hur illa det är ställt bakom företagens fina fasader. Så fortsätt gärna gilla, dela och sprida Dumpstringslyx.