Så minskar du matsvinnet – Guide

Förutom att dumpsta finns det förstås massor av andra sätt att minska matsvinnet på. Här är mina favoriter.

 

Låt bli att slänga!

Man får ofta höra tipset om att inte köpa för mycket, men det är bara relevant om det handlar om att köpa för mycket varje gång man handlar. Då måste man ju slänga för att kunna bo kvar i lägenheten eller huset. Råkar man köpa för mycket enstaka gånger är det dock ingen fara eftersom de flesta matvaror håller i minst några veckor efter datumet. Har du råkat köpa en gräddfil som du inte hinner äta upp innan bäst före-datumet är passerat? Spara den och ät upp den om ett halvår! Produkter med bäst före-datum i obrutna förpackningar blir inte farliga, i värsta fall kan de smaka lite illa, men även det händer sällan.

 

Köp frukt och grönsaker i lösvikt!

Som dumpstrare dricker jag färskpressad juice till frukost nästan varje morgon på grund av att det slängs så galet mycket nät med en dålig och 24 bra apelsiner i. Lösvikt är fantastiskt. Om en apelsin blir dålig är det superenkelt för de anställda att bara plocka bort och slänga den. Det gäller inte bara apelsiner i nät utan tomater i byttor, potatis i påsar och så vidare. Om alla bara köpte i lösvikt skulle affärerna tvingas sluta med det och svinnet minska drastiskt. Och så luras du inte att köpa mer än du behöver. Dessutom är kilopriset ofta lägre i lösvikt.

 

Använd frysen ofta!

Frysen är en fantastisk uppfinning. Har du en matlåda du inte hinner äta upp? Frys in! Börjar vitlöken grodda sig? Frys in! Och så vidare.

 

Släng inte matlådan efter tre dagar!

I Annica Tribergs bok ”100 sätt att rädda maten” lyder ett av tipsen att inte låta matlådor stå längre en tre dagar. Det är ett jättedåligt tips. Matlådor håller betydligt längre än så. Om du har hettat upp något över 70 grader har alla sjukdomsframkallande bakterier dött. Om du sedan kyler ner det snabbt och har det i en tätförsluten burk blir den inte farlig. Den kan börja mögla, men det märker du. Om inte är det fritt fram att äta.

 

Håll utkik efter det överblivna!

En liten skrumpen morot eller en salladslök eller en bit paprika som råkat glömmas bort i grönsakslådan i kylen gör ingen större skillnad för en tomatsoppa eller en chiligryta eller en curry. Just därför är det bara att slänga i dem. Recept är inte till för att följas slaviskt. Bättre att använda det man råkar ha.

 

Skaffa en buljongpåse!

Ungefär hälften av hushållens matavfall består av så kallat ”oundvikligt matavfall”, men även det som kallas så går många gånger att använda. Som lökskal, morotstoppar, zucchiniskaft, med mera. Allt man inte kommer på något annat användningsområde för är det bara att samla i en påse i frysen. Och när påsen blivit skrymmande tar man fram det och kokar en god buljong. Var särskilt noga med att spara sådant som köttben, fiskskrov och skal från hummer och räkor. Man slänger ju inte guld i soporna.

Läs min bok “Svinnlandet” för mer matsvinnstips!

Och gilla Dumpstringslyx på Facebook: