Så dumpstrar du – Guide

Ordet dumpstring kommer från engelskans dumpster diving och handlar om att ta hand om saker som kastats. Det kan vara allt från kläder och pantburkar till möbler. Det vanligaste är dock att dumpstra mat i livsmedelsbutikers sopor helt enkelt för att livsmedelsbutiker hanterar varor som leder till att de kastar för några tusenlappar per dag. Dumpstring är ett sätt att minska sin miljöpåverkan radikalt och spara pengar på samma gång. Ett slags betalt miljöarbete. Men hur kommer man igång med dumpstringen? Här är en guide för att börja dumpstra.

 

Komma igång

Den första dumpstringsturen är nervös för de flesta, så det är bra att ha sällskap. Övertala en kompis eller hitta någon i en dumsptringsgrupp på Facebook. Det finns många lokala grupper i runt om i Sverige och gruppen Dumpstra med oss, som är rikstäckande.

 

Hitta ställen

En del av dumpstringsgrupperna på Facebook har kartor där tillgängliga ställen är utsatta. Även på sidan: trashwiki.org, som är ett Wikipedia om dumpstring för hela världen finns ställen listade. Längst ner på sidan kan man klicka på sitt land och sin stad. Den är dock olika bra uppdaterad beroende på var man bor (hänger på om snälla dumpstrare delat med sig av sina smultronställen).

Det bästa är dock att köra old school. Det vill säga åka ut på rekognoseringsrundor och hitta ställen själv. Ställen som kan vara bra är matbutiker, grossister, bagerier, alla affärer (alla som säljer varor kastar också varor), hushållssoprum (bra för prylar, mat och pant, det mesta hittar man i brännbartsoporna).

 

Utrustning

Kläder som är lätta att tvätta (sopor kan vara skitiga ibland). Pannlampa (bra att se och ha händerna fria för att plocka och knyta upp säckar). Diskhandskar för att skydda händerna från kladd och eventuellt trasigt glas. Lådor, påsar och annat att ta hem fynden i.

 

Laglighet

Ingen vet om det är lagligt att dumpstra mat eller inte eftersom något fall där någon tagit mat ur öppna sopkärl aldrig varit uppe i rättegång. Om polisen kommer är den bästa taktiken att vara öppen med vad man gör och varför. Ibland låter de det bara passera, andra gånger säger de till en att slänga tillbaka maten. Då är det bara att göra det och åka och hämta den lite senare (de kommer inte lägga resurser på att bevaka en container hela natten).

 

Vad vågar man äta?

Produkter som kan bli farliga har sista förbrukningsdag. Om det är kallt ute håller de oftast rätt länge efter datumet ändå, men där kan man vara lite försiktigt. Bäst före-datum har egentligen inget med farlighet att göra så de är alltid okej om förpackningarna är obrutna så länge de luktar och smakar bra (och om de inte gör det vill man ju inte äta dem på grund av det).

 

Lycka till!

 

För fler och mer detaljerade tips läs min bok Svinnlandet!

Och gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få inläggen i ditt flöde: 

 

 

Lycka till!

Andreas Jakobsson