Jag skrev ett mejl till matbloggaren Johan “Matgeek” Hedberg med ett erbjudande om att följa med på dumpstringstur. Ska bli spännande att se vad han svarar.

“Hej Johan,

Så i en kommentar på Twitter att du blev lite sur på min sågning av reklamfilmen du gjorde med ICA Maxi på min blogg Dumpstringslyx. Jag förstår det. Den var kanske lite överdrivet hård. Ber om ursäkt för det. Och jag vet ju inte, du kanske verkligen gjorde den med intentionen att ta reda på sanningen om hur livsmedelsbutikerna arbetar med att minska svinnet.

Från mitt perspektiv som journalist (jag har bland annat skrivit reportageboken ”Svinnlandet” som kartlägger svinnet i alla led) och dumpstrare är det dock lätt att bli upprörd över hur dåligt bilden av vad butikerna säger att de gör mot svinnet stämmer med hur det verkligen fungerar. Många butiker skryter om hur bra arbetet går samtidigt som personalen slänger mat för flera tusenlappar varje dag (jag lovar att det är långt från någon överdrift) av de mest absurda orsaker. Jag har inget horn i sidan till just ICA utan till alla som säger en sak och gör något helt annat.

Om du är intresserad av ämnet får du gärna hänga med ut på en dumpstringstur någon kväll och se baksidan av butikernas miljöarbete. Vi bor ju båda i Uppsala om jag förstått det rätt, så det är ju lätt att få till. Det är ju inget som kommer generera några sponsorintäkter eller ryggdunk från butikskedjornas sida, men jag lovar att man lär sig mycket om matsvinnets mekanismer. Om du är intresserad är det bara att du hör av dig.”