
Jag skrev ett mejl till matbloggaren Johan “Matgeek” Hedberg med ett erbjudande om att följa med på dumpstringstur. Ska bli spännande att se vad han svarar.
“Hej Johan,
Så i en kommentar på Twitter att du blev lite sur på min sågning av reklamfilmen du gjorde med ICA Maxi på min blogg Dumpstringslyx. Jag förstår det. Den var kanske lite överdrivet hård. Ber om ursäkt för det. Och jag vet ju inte, du kanske verkligen gjorde den med intentionen att ta reda på sanningen om hur livsmedelsbutikerna arbetar med att minska svinnet.
Från mitt perspektiv som journalist (jag har bland annat skrivit reportageboken ”Svinnlandet” som kartlägger svinnet i alla led) och dumpstrare är det dock lätt att bli upprörd över hur dåligt bilden av vad butikerna säger att de gör mot svinnet stämmer med hur det verkligen fungerar. Många butiker skryter om hur bra arbetet går samtidigt som personalen slänger mat för flera tusenlappar varje dag (jag lovar att det är långt från någon överdrift) av de mest absurda orsaker. Jag har inget horn i sidan till just ICA utan till alla som säger en sak och gör något helt annat.
Om du är intresserad av ämnet får du gärna hänga med ut på en dumpstringstur någon kväll och se baksidan av butikernas miljöarbete. Vi bor ju båda i Uppsala om jag förstått det rätt, så det är ju lätt att få till. Det är ju inget som kommer generera några sponsorintäkter eller ryggdunk från butikskedjornas sida, men jag lovar att man lär sig mycket om matsvinnets mekanismer. Om du är intresserad är det bara att du hör av dig.”
Instämmer helt med att det finns ett glapp mellan vad man säger och gör på Maxi. Någon som jobbat där berättade att man måste baka bröd till 15 minuter i stängning i princip – att tillåta brödet att ta slut vore alltså ett tjänstefel.
Erfarenheter jag har av livsmedelsbutikernas svinn begränsar sig till min korta karriär som mejeriansvarig på B&W 87 där jag försökte öka åtgången på den svårsålda Gammeldags mjölken (som inte var homogeniserad utan där grädden fortfarande kan skummas av) genom att skylta med Extra gammeldags mjölk. (Fick äntligen chefens uppmärksamhet då). Sedan har jag varit vanlig kund under ett liv men med några ovanliga sista år då jag handlar allt fult, trasigt och gammalt innan personalen hinner sortera bort – det går utmärkt så länge jag betalar fullpris. För några år sedan levererade jag även sköra råa livsmedel till alla kedjor utom Lidl i Sverige och därmed såg jag under en period vad som händer bakom kulisserna. Bästa Maximinne är stekarkille med truck som dumpar 2 kubikmeter småcitrus i nät i brännbart eftersom det är i snitt en mosig i varje nät. Att öppna, sortera, skölja av och sälja i lösvikt är han tydligen för högavlönad för att kunna försvara. Och matavfallkompressorn låg lite tajtare och längre bort i butiken “allting brinner”
…Min upplevelse av just Maxibutikerna är att de med något enstaka undantag är hänsynslösast och mest cyniska i sina rutiner kring matsvinn och kommunikation till kunder. Att jag i det längsta undviker att handla på Maxi beror på att jag aldrig sett en Maxi med röda lappar vilket är en brist och ett självskadebeteende hos en butik idag då kunder äntligen har blivit mer medvetna. Passé att bygga en bild av en “fräsch” butik genom att låtsas att maten inte blir över och att inte visa öppet att man försöker hitta en användare av den i samarbete med sina kunder är genant.
Attityden hos Coop har på sina ställen också visat upp den förgörande bristen på tillit som resulterar i att alla initiativ till intelligenta/okonventionella lösningar för minskat matsvinn skjuts i sank pga att paranoida beslutsfattare som utgår från att alla inblandade kommer missbruka systemet. Här tror jag ändå att Coop kan vinna ny mark om de kompenserar för sin vansinniga uppfinning “bäst före”.
En annan privat teori utan vetenskaplig grund när det gäller Maxibutiker är att de rekryterar etniska svenskar från högkonsumerande och materialistiska curlinghem av medel- till överklass i högre grad än andra kedjor vilket gör att personal/chefer odlar och förstärker aningslösheten hos varann och odlar en konkurrensutsatt och otrygg arbetsmiljö där progressivt nytänk kring resurserna som de hanterar mosas rätt snabbt. Men det är som sagt bara en personlig teori…om jag har minsta rätt så kan det bero på att köpmännen inte heter köphennen på ica och att de attraherar apprentices som inte blir premierade av miljösamvete eller att stanna upp och reflektera. En rätt hierarkisk plats att jaga sin första miljon på och anställlning hos Ica är nog bättre än att köpa en lott om man har rätt ambitionsnivå. Det blir några krossade tomater på vägen upp tror jag.
Skönt att få skriva av sig. OM detta slipper igenom Dumpstringslyx etiska journalistfilter så hoppas jag att jag inte framstår som alltför rättshaveristisk. Jag försöker påminna mig själv om att det inte är jag som är galen utan systemet runt omkring:)
Kärnan till svinnproblemet i butiker är också (självrannsakan) att vi som privatkunder vanligtvis inte är lojala med butiken vi handlar i utan bara med oss själva och att butikspersonalen förväntar sig att vi skall vara egennyttiga till förbannelse och därför sällan ger oss chansen till ett gediget samarbete där maten kan hinna komma till användning.
Det slapp igenom filtret!
Ping: Inget svar från Matgeek | Dumpstringslyx