Här är resultatet av en sväng med cykel till två butikers sopor. Då tog jag inte ens hälften av vad som fanns. Lämnade bland annat tre säckar korv, salami och skinka och massor av kvarg. Enligt den officiella bilden som vi matas med från butikskedjornas pr-avdelningar går arbetet med att minska matsvinnet superbra och problemet verkar snart löst. Butikernas soptunnor ger en annan bild. Under de över sju åren jag nu har dumpstrat är det enda som egentligen har hänt att det hälls ut mer mat och slängs tomma förpackningar istället och det betyder ju ingen minskning av svinnet. (På butiker som är dumpstringsbara betyder det istället ett ökat svinn.) Så hur är det nu egentligen?

Det lyfts en hel del exempel på butiker som verkligen jobbar med att minska svinnet och lyckats riktigt bra. Några har till och med lyckats halvera det. Det är ju bra, men exemplen är få och de flesta butiker nöjer sig med att sätta ner priset på några få produkter med kort datum för att visa att de gör något. Även det är förstås en positiv trend även om det handlar om promillen av totalen.

Å andra sidan är trenden att frukt och grönsaker säljs mer och mer i flerpack och alla som följer den här bloggen vet att det är den kanske största orsaken till svinn i butikerna. Så på det största svinnområdet ökar alltså troligen svinnet. Vilken trend som har mest genomslag är omöjligt att veta. Faktum är dock att på de tiotalet butiker jag dumpstrar vid regelbundet märks i alla fall ingen tydlig minskning.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!