Vad händer om en före detta PR-konsult (Johan ”Matgeek” Hedberg) och en marknadschef på en matbutik ska göra ett ”reportage” om matsvinn? Ja, man kan välja att kalla det lite olika saker. Till exempel en nästan kriminellt vilseledande greenwashing eller ett totalt jävla haveri. Men den bästa benämningen är nog ändå en parodi på matbutikernas försvar av sitt oförsvarliga beteende på matsvinnsområdet.

Det positiva först: Till skillnad från många butiker ICA Maxi Gnista arbetar uppenbarligen aktivt med matsvinnet och tänker på frågan. Det är kanon. Och då borde det egentligen inte finnas någon anledning att försköna bilden ytterligare. Men den tanken slog inte PR-konsulten och marknadschefen.

Istället påstår man:

1. Att deras svinn är ”egentligen ingenting” för att mot slutet av filmen visa en stor container full av kasserad mat.

2. Den grillade kycklingen slängs inte eftersom så lite grillas åt gången. Men den som ändå blir över måste slängas på grund av regler.

3. Att trasiga förpackningar med torrvaror (inklusive ett paket kaffefilter där själva filtren fortfarande är i intakta plastomslag de antagligen råkar plocka upp ur lådan av misstag) måste slängas för att vad som helst kan komma in i det. Vad detta ”vad som helst” som är luftburet och skadar inplastade kaffefilter utan att det märks består av skulle vara intressant att veta.

4. Att brödsvinnet på bröd i påsar inte existerar, fast de samtidigt refererar till Pågens fabrik där man gör jäst på returbrödet.

5. Att hushållen slänger var fjärde matkasse, fast den egentliga siffran är 6-7 procent (och man kan naturligtvis inte jämföra svinnet i butiker och hushåll eftersom det automatiskt blir en hel del svinn när man lagar och äter mat).

Det är jättebra att ICA Maxi Gnista jobbar med svinnet. Att ICA Maxi Gnista matar sina kunder med rena lögner, som dessutom är så dåligt underbyggda att de själva avslöjar dem, är sämre. (Man börjar ju lätt fundera på om det förekommer fler lögner som inte syns direkt i filmen.)  Och att man genom felaktig statistik försöker skjuta över ansvaret på hushållen är ett välbeprövat men fortfarande lumpet knep.

Tack till Emanuel Karlsson för tipset!

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: