variety of brown nuts on brown wooden panel high angle photo
Photo by Marta Branco on Pexels.com

Vet inte hur många gånger jag hört att folk är rädda för att äta nötter som passerat släng varan-datumet. Även personer som annars har bra koll på att datumen inte är så mycket att bry sig om är livrädda för just nötter. Orsaken är att det finns är särskilt slags mögel som kan finnas på nötter som är fastlaget cancerogent (de flesta mögel vet man inte om de är det eller inte eftersom forskningen på området är eftersatt). Och det stämmer ju att man inte ska mumsa i sig en massa mögliga nötter regelbundet. Det fina med mögel på nötter är dock att det precis som de flesta slags mögel syns, luktar och smakar. Du kan alltså undvika att äta mögliga nötter genom att dela på och titta på nöten. Om den är möglig så är den bara att kassera. Råkar du vara slarvig ibland så är inte det någon katastrof heller. Om nöten du råkat stoppa i dig smakar mögel är det bara att spotta ut den. Och du får inte cancer för att du råkar få i dig lite av möglet. Det är regelbundet ätande som kan ge cancer om du har otur på samma sätt som du kan få cancer om du röker på heltid. Och eftersom mögliga nötter inte smakar något vidare är risken att du ska få cancer av gamla nötter obefintlig. Du behöver alltså inte slänga nötter bara för att de passerat bäst före-datumet. De flesta nötter håller i flera år efter datumet innan de eventuellt möglar eller härsknar och börjar smaka illa. Då märker du det och kan slänga dem.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om mats hållbarhet: