Oftast slängs mat när släng varan-datumet närmar sig eller samma dag. Men ibland händer det att man hittar riktigt gamla grejor som de missat att slänga tidigare, men nu hittat någonstans. Nyligen hittade vi färskost från Arla med ruccolapestosmak som gick ut den 13 april i år. Trots att jag är en van dumpstrare som sällan bryr mig om vilka datum som slumpas ut på paketen var den instinktiva reaktionen att slänga tillbaka osten i containern, men jag hejdade mig och bestämde mig för att testa den istället. Och gissa vad? Det var inget som helst fel på den. Smakade precis som färsk färskost gör och hade inte ens ändrat konsistens det minsta.

Om vi nu nödvändigtvis ska ha kvar släng varan-datumen på produkterna (jag är ju för att man tar bort dem helt) så måste ju livsmedelsföretagen som producerar maten och sätter datumen kontrolleras. Är det verkligen rimligt med ett datum som har så god marginal att man inte ens märken någon skillnad ett halvår efter?

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om mats hållbarhet: