Tog en liten sväng till två av de närmaste butikerna och möttes av en vanlig syn efter storhelger. Massor med ägg. Ägg är ju en produkt med sensationellt lång hållbarhet, på grund av det praktiska skalet som är ett jättebra skydd. Ändå är det den enda produkten där EU-regler gör att producenterna själva inte bestämmer vilket datum som står på paketet, utan måste sätta det 27 dagar efter värpning. Och äggen får bara säljas av butikerna tills det är minst sju dagar kvar till bäst före-datumet. Detta för att man har problem med salmonella i äggen i södra Europa. I Sverige har vi ingen salmonella i äggen, men har inte fått något undantag.

Det låter ju helt galet och det är det. Men orsaken till det uteblivna undantaget är nog egentligen att knappt någon bryr sig. Sveriges äggproducenter säger ju att de vill få till ett undantag, men samtidigt skulle det ju betyda minskad försäljning. Och de svenska politikerna i EU-parlamentet verkar inte heller ha frågan högst på agendan. När Coop inför EU-valet förra året skrev en debattartikel och skickade ägg till svenska politiker tyckte plötsligt alla kandidater att det var en jätteviktig fråga som man lovade att ta tag i direkt. Nu åtta månader senare har inget hänt.

Enligt Coop kastar butikskedjan 75 000 paket ägg per år på grund av lagstiftningen. Och då har Coop ungefär 18 procent av marknaden. Det handlar alltså om hundratusentals ägg som kastas i onödan och det märks alltid av efter storhelger när butikerna laddat upp extra mycket ägg för att inte riskera att få slut.

Stöd kampen mot matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!