De här klementinerna fraktades hit från Spanien, lades i en korg av trä, som inte går att slänga i några andra sopor än brännbart, och packades in i plast. Sedan blev en dålig och då slängdes hela korgen. De stora butikskedjorna i Sverige är övertygade om att det går att halvera svinnet till 2025, men har inga planer på att sluta med flerpack av frukt och grönsaker. Det framgår i artikeln jag skrev för Aftonbladet i oktober förra året. Självklart är det möjligt att halvera svinnet ändå, men det blir svårt. Och då måste man komma upp med bra lösningar. Till exempel att sälja flerpacket med en dålig i till halva priset eller att plocka ut frukten och sälja den i lösvikt (men då gäller det också att det alltid finns likadan frukt i lösvikt) eller att samarbeta med kaféer, restauranger och välgörenhetsorganisationer. Det bästa är dock alltid om svinnet inte uppstår. Och då är det tveklöst bäst att bara sälja i lösvikt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!