En av de absolut största orsakerna till matsvinn den här tiden på året är näten med apelsiner och klementiner. Vi hittar alltid helt absurda mängder med nät med en dålig frukt och resten bra. En fantastisk sak med lösvikt är ju att det blir mindre svinn. Om en apelsin blir dålig är det superlätt för personalen att plocka bort den och slänga den. Med nät blir det krångligare eftersom näten måste sprättas upp och frukten tvättas och så vidare och ofta är det inte ens lönsamt när det är högsäsong eftersom det kostar mer att ha personal som tar hand om det än vad man tjänar på att göra det.

Jag frågade en handlare om han inte kunde tänka sig att slopa näten och bara sälja i lösvikt och fick svaret: “Nej, det går inte, för då säljer vi mindre”. Det betyder ju att det näten leder till svinn även i hushållen eftersom kunder köper mer apelsiner och klementiner än de behöver och en del hinner bli dåliga innan de äts upp.

Som konsument kan man motverka det här genom att bara handla frukt och grönsaker i lösvikt. Om tillräckligt många bojkottade näten skulle affärerna tvingas ta bort dem och svinnet minska betydligt. Personligen skulle jag inte dricka i närheten av så mycket färskpressad juice, men det vore det värt.

Nu tar bloggen julledighet. God jul och gott nytt år!