Efter lite välbehövlig julledighet är bloggen tillbaka med ett fenomen som är rätt märkligt. Nämligen när butikskedjorna sätter krokben för sina egna butiker. Under julledigheten gick jag till en butik där jag hittat galna mängder choklad tidigare, bland annat massor av askar Lindor med hjärtform. Och samma sak hände igen. Två säckar proppfulla med chokladaskar. Eftersom jag redan har en massa likadana askar kvar sedan tidigare orkade jag bara förbarma mig över 14 till.

Anledningen till svinnet på den här butiken är ganska säkert beställningsreglerna från centrallagret som gör att även små butiker måste beställa en viss mängd av vissa varor för att få beställa dem alls och när det gäller vissa produkter måste butikerna ha dem i sitt sortiment för att inte kunderna ska bli missnöjda över utbudet. Det här gör att många butiker tvingas köpa in mer än de har en chans att sälja vilket leder till massor av svinn. Ett absurt fenomen som jag snart kommer at gräva lite mer i. Håll utkik!

Intresserad av ett föredrag om matsvinn och dumstring? Läs mer och boka på SAJ.