Först dök de upp på läskflaskor. Korkarna som sitter kvar fast man han skruvat upp dem. Rätt irriterande eftersom det är mycket svårare att skruva tillbaka dem igen. Dessutom händer det ju inte jätteofta att de tappas bort. Under de senaste tio åren av dumpstring har jag samlat massor av pant och jag tror inte det hänt en enda gång att jag hittat en flaska där korken saknats. Man har alltså löst ett problem som knappt existerar. Men okej. En gång på 100 000 kan det ju hända att någon tappar en kork i skogen eller i en park och inte hittar på den igen. Jag kan erkänna att det fyller någon slags funktion.

Men vad samma slags kork gör på mjölk-, grädd- och filpaket är en gåta. Om man tappar korken i köket lär man hitta på den igen ganska lätt, om inte annat när man städar nästa gång. Den enda konsekvensen av den här funktionen blir rimligen att mer plast hamnar i kartongåtervinningen och mindre plast i plaståtervinningen. Greenwashing som inte bara är en bluff utan dessutom försämrar återvinningen.