Större delen av året har man ofta som dumpstrare i stort sett obegränsad tillgång till apelsiner och klementiner. Mest på grund av att fina apelsiner slängs för att en blivit dålig i ett nät med 25. Men också på grund av att apelsiner som fått fläckar på skalet eller blivit lite hårda. I båda fallen går de hur bra som helast att pressa till juice fortfarande och för mig har det nu blivit rutin att pressa 1-3 liter juice och hälla upp på flaskor en gång i veckan. Och nästa vecka har man hittat nya apelsiner och klementiner och det blir samma sak igen. Hela tiden tänker jag att om jag kan ta hand om de slängda apelsinerna borde det väl inte vara omöjligt för företagen som levererar och säljer dem att göra det också. Varför har inte alla butiker en juicepress och säljer färskpressad juice gjord av apelsinerna som blivit över? Svaren på de flesta frågor om butikssvinn landar i samma svar: Det är billigt och väldigt enkelt att slänga. Och så länge det fortsätter vara det så kommer svinnet fortsätta.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook: