Vi åkte ut en sväng till några butiker och hittade en hel del (resten kommer i morgon). Som vanligt en massa nät med citrusfrukter. Den här gången var det mandariner det fanns så mycket av att det nästan blev ohanterligt, slängda på grund av en dålig i varje nät. Jag får ofta frågor om jag sett något minskning av svinnet sedan jag började dumpstra för sju och ett halvt år sedan. Det gör jag inte. Däremot ser jag en ökning av frukter som slängs för att en eller två blivit dåliga i flerpack, vilket beror på att försäljningen i flerpack ökar.

Min uppskattning är att 80 procent av alla frukter och grönsaker som slängs gör det för att de säljs i flerpack. Och eftersom frukt och grönsaker är det som slängs mest skulle jag tippa att det betyder hälften av allt svinn i matbutiker. Om butikernas svinn ska minska samtidigt som nätförsäljningen ökar måste någon lösning arbetas fram, något som är enklare än att öppna näten och sälja de 24 av 25 bra frukterna i lösvikt eller att ta bort de dåliga och sälja resten i svinnlådor eftersom det uppenbarligen bara löser en liten del av problemet.

Helst ska det vara lika enkelt som det är att slänga. Det absolut enklaste vore förstås att undvika att problemet uppstår genom att bara sälja i lösvikt, men det går förstås inte eftersom butikerna då får sälja mindre när kunderna inte köper mer än de behöver.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att läsa mer om matsvinn: