På den senaste dumpstringsturen, som bland annat gav mandariner kastade för att en var dålig i varje nät och folköl kastad för att en burk i sexpacket var trasig, fick jag en vision om framtiden. ”Folk om hundra år kommer tycka att vi var helt jävla dumma i huvudet som kastade fullt ätbar mat av helt idiotiska anledningar.” Sedan slog det mig att det knappast kommer finnas några människor om hundra år om det fortsätter som nu.

Om vi ska förhindra en fullskalig klimatkatastrof under vår livstid är matsvinnet ett av områdena som vi måste komma till bukt med. Vi har inte råd att kasta mat på grund av galna handelsnormer om hur många centimeter en potatis ska vara för att klassas som mat, godtyckliga datum på paketen eller för att butikerna alltid ska ha fulla hyllor.

Det är hög tid för åtgärder som är mer än bara kosmetika som gör sig bäst på reklamskyltar. Det är sagt att matsvinnet ska halveras till 2030. Om det ska lyckas krävs obekväma politiska beslut. Än så länge lyser de med sin frånvaro.

 Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få inläggen i ditt flöde!