Det här är vad jag plockade hem från ett par butiker på väg hem från en middag hos en kompis. Som vanligt var det allt slängt på grund av de vanligaste orsakerna till svinnet, vilket är frustrerande. Det borde inte vara svårt att motverka egentligen, men ändå verkar det helt jäkla omöjligt att komma till bukt med. Här följer de vanligaste orsakerna till svinn utifrån vad jag brukar hitta på mina turer:

1. Flerpack med frukt och grönsaker. En apelsin dålig i ett nät så slängs hela nätet, en potatis dålig i en påse så slängs hela påsen och så vidare.

2. Bäst före-datumet (även kallat släng varan-datumet).

3. Butiksgräddat bröd som slängs när dagen är slut.

4. Trasiga förpackningar.

Alla saker på bilden som jag hittade är slängda av någon av de här orsakerna. Frukterna och grönsakerna på grund av flerpack (med undantag för löken som var ful ytterst och fick skalas och gurkorna som är kastade av någon obegriplig anledning eftersom de var helt perfekta). Sojamjölken, läsken, osten, räksalladen, fiskfiléerna ingefärashotsen och degen var slänga på grund av kort datum. Lusmedlet, tvålen och kaffet var slängs på grund av trasiga förpackningar (lusmedelet på grund av att pappförpackningen runt flaskan hade fått en reva, tvålen för att pumpen gått av och kaffet på grund av att vakuumet släppt).

Lösningen på nästan allt det här svinnet (och det mesta av svinnet i butik) vore att bara sälja frukt och grönsaker på lösvikt. Att avskaffa bäst före-datumen (produktionsdatumen kan vara kvar för att undvika lurade konsumenter). Att låta brödhyllorna gapa lite tomma under slutet av dagen. Och att rea ut produkter med trasiga förpackningar.

Problemet är att flera av åtgärderna går emot butikernas lönsamhet. Butikerna säljer mer frukt och grönsaker i flerpack eftersom det får kunderna att köpa mer än de behöver. Fulla brödhyllor lockar till mer köp av bröd. Och trasiga förpackningar kan reklameras så butiken får tillbaka hela summan mot att de slängs istället för att säljs. Därför kommer aldrig butikerna som är vinstdrivande företag att vidta sådana åtgärder.

För att komma till bukt med svinnet krävs åtgärder från politiskt håll. Marknaden kommer inte lösa problemen på egen hand.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: