Bilden visar vad jag valde att ta hem från en sväng med cykel till två butiker. Trots att jag kom sent och det redan varit ett gäng dumpstrare på ena butiken lämnade jag minst tre gånger så mycket som jag tog. Varje år hoppas man ju att allt prat om svinnet ska övergå i konkreta åtgärder som fungerar, men hittills har det inte blivit så. På senare år har många butiker börjat sätta ner priset på en bråkdel av varorna med kort datum, men ofta för lite och för nära datumet för att ens det ska fungera.

En del butiker har också börjat sälja så kallade svinnlådor med blandade frukter och grönsaker som annars skulle ha kastats, men bara till viss del eftersom det kräver mer jobb än att bara slänga det. Och samtidigt ökar försäljningen av frukter och grönsaker i flerpack vilket leder till mer svinn.

Jag hoppas på det här året också, men tror egentligen inte på den där utlovade svinnminskningen. För att det ska hända krävs med högsta sannolikhet politiska styrmedel och inget tyder på att det är aktuellt.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!