Min spontana reaktion när jag läste om Aftonbladets avslöjande att Skånemejerier hyvlar bort mögel från ostar och paketerar om dem var att det var en bra sak eftersom det minskade svinnet. På hårdost är det ju okej att skära bort mögel och använda resten eftersom ostar är så torra att mögel och bakterier bara lägger sig på ytan. Men frågan visade sig inte vara riktigt så enkel.

Dels verkar det som att man inte följt Livsmedelsverkets rekommendationer om att skära bort möglet med två centimeters marginal. Det är antagligen ingen större fara för livsmedelssäkerheten, däremot är det jävligt korkat eftersom osten då med högsta sannolikhet gör att osten kommer börja mögla igen efter kort tid. Och det i sin tur innebär att kunder kommer få mögliga ostar och att varumärket blir skadat eftersom folk inte vill köpa ostar som möglar snabbt.

En annan aspekt är att mögel i största möjliga mån ska undvikas i lokaler där man producerar mat. Mögelsporer förekommer överallt i luften hur rent man än har, men om man hanterar livsmedel gäller det att hålla nivåerna så låga som möjligt. Om de anställdas vittnesmål om att hela luften luktade mögel efter att de stått och skurit bort mögel stämmer innebär det att den innehöll en hög koncentration av mögelsporer och att de sporerna sannolikt satte sig även på nyproducerade ostar, vilket ledde till en ond cirkel med mer mögliga ostar och mer svinn. Och att man har använt mögligt smör i sin ostproduktion är riktigt dumt eftersom mögelgifterna blir kvar även efter upphettning.

Däremot är det ju heller inte bra om alla mögliga ostar nu bara kastas. Vad Skånemejerier skulle behöva är en plan b för ostarna. Så att de kan användas i produktionen av andra livsmedel (så klart efter att man skurit bort möglet med god marginal). Det borde inte vara en omöjlighet eftersom ost används i många matprodukter.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: