cold glacier iceberg melting
Photo by CHRISTIAN PFEIFER on Pexels.com

Svenska banker satsar 97 miljarder kronor på företag som arbetar med att utvinna olja i Arktis. Det är inte förvånande i sig. Bankerna är sedan länge kända i att stödja allt från folkmord i Afrika till kärnvapen och klusterbomber, bara det är lönsamt. Men när de i Aftonbladet förklarar varför de väljer att låta sina kunders pengar jobba för oljeutvinning i ett av världens känsligaste naturområden blir det riktigt underhållande.

Svaren kan sammanfattas med att de gör det för att hjälpa företagen att gå mot en mer hållbar utveckling. Det låter ju kanon. De ska med sina pengar alltså få företag som just börjat borra efter olja i Arktis att bli mer klimatsmarta. Man kan ju i alla fall inte anklaga dem för att ha låga ambitioner och det finns jättemycket att göra på det området.

De kan ju till exempel verka för att engångstallrikarna av plast i mässen byts ut mot tallrikar i bambu istället. Eller att båtarna som fraktar dit borrutrustningen ska ha solceller på däck. Eller att arbetskläderna ska innehålla mindre kemikalier.

Sedan blir det lite jobbigt. Ett problem med att hjälpa företag som borrar efter olja att bli mer klimatsmarta är att själva kärnverksamheten är svår att göra så mycket åt. Att man tar upp mer olja fast jordklotet inte ens tål att man förbränner oljan som redan har tagits upp. Inte ens om man lyckas få oljeborrningsföretagen att pumpa upp oljan långsammare hjälper det alltså.

Till och med den gamla klassiska bortförklaringen ”om inte vi gör det så gör ändå någon annan det” hade faktiskt suttit bättre.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!