birthday bow box card
Photo by Pixabay on Pexels.com

Minns ni det där avsnittet av Lyxfällan? Det som inte gick ut på att någon mindre bemedlad person blir uppläxad av självgoda rika män för att hen har tagit budskapet i alla medier på orden och shoppat sig lycklig på lånade pengar. Det avsnittet som istället gick ut på att programledare med koll på klimatutsläpp tvingar miljardärer att sälja fyra av sina fem lyxbilar och flytta från sin villa på 1000 kvadrat för att hålla till godo med en lägenhet på 200 kvadrat och skära ner på sitt veckovisa flygande. Det avsnittet där de istället för sedlar på tavlan hade utsläppsrätter i kolumner och pratar om klimatavtryck när de säger ”Det värsta av allt är att du lever i en total förnekelse. Hur tror du det skulle funka att leva på den här planeten om 10 år om alla konsumerade som du?”

Nej, just ja. Betalar man för sina bränslesubventionerade flygresor för pengarna man tjänat på att investera i kolgruvor och palmoljeimport är man tvärtom en förebild som andra ser upp till och avundas. Enligt FN:s senaste klimatrapport står den rikaste procenten av världens befolkning för 15 procent av utsläppen medan den fattigaste hälften av befolkningen tillsammans står för sju procent. Känns som att det är läge för en uppdatering av Lyxfällan-konceptet.

Missa inga klimatsågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: