Det är nu mer än tio år sedan problemet med matsvinn började uppmärksammas stor i Sverige. Då hävdade en del butiksägare att de inte behövde göra något åt matsvinnet eftersom de inte hade något matsvinn. Efter att dumpstringen uppmärksammats i alla stora medier kan ingen längre säga det utan att framstå som hycklande lögnare. Deras nya taktik är att sätta ner priset på en bråkdel av produkterna som annars skulle ha kastats och sätta ihop svinnlådor med en bråkdel av frukten och grönsakerna för att få kunderna att tro att det löser hela problemet. Det gör det inte. Inte på långa vägar.  

Sedan jag började dumpstra för sju år sedan märks det ingen som helst skillnad i butikernas sopor. Butikskedjorna har alltså haft över tio år på sig att lösa problemet, men inget märkbart har hänt. De har haft sin chans. Uppenbarligen klarar de inte av att lösa problemet på egen hand. Samtidigt måste svinnet minska och det måste minska snabbt om vi ska ha en chans att avvärja den värsta klimatkrisen (matproduktionen står för det största klimatavtrycket av alla branscher).

Det enda som återstår är alltså obekväma politiska åtgärder i form av regleringar och/eller höga avgifter på mat som kastas. Eftersom butikerna är vinstdrivande företag som hela tiden strävar efter högsta möjliga lönsamhet kommer de snabbt anpassa sig efter de nya förutsättningarna. Och då, men först då, kommer svinnet minska på riktigt och inte bara i marknadsföringen.

På bilden syns vad jag valde att ta hem under en sväng med cykel till två butiker. Bland annat fem kilo jasminris som kastats för att påsen fått en reva, ett sexpack folköl med en trasig burk, två kilo vetemjöl kastat för att påsen fått ett hål, fyra liter mjölk kastade för att ett paket i lådan gått sönder, en påse falafel kastad för att påsen fått en reva, ett paket vegofärs kastat för att det gått hål på det, kräftor kastade för att pappomslaget fått en reva, smör och smoothie kastade på grund av släng varan-datumet och frukt och grönsaker kastade för att någon blivit dålig i ett flerpack. Det håller inte.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: