Den absolut mest effektiva åtgärden för att minska matsvinnet vore att slopa bäst före-datumen och istället bara ha produktionsdatum på produkterna. Har man produktionsdatum så är den enda funktionen bäst före-datumet fyller att uppmana folk att kasta mat. Självklart ska man ha kvar sista förbrukningsdag på lättfördärvliga produkter. Det vore ju inte så skoj att råka få hem två veckor gammal färsk kyckling eller fisk. Men på de allra flesta produkter är släng-datumet helt onödigt. Men jag inser ju att det kommer dröja innan vi når dit (om vi någonsin gör det) så ett första alternativ skulle också kunna vara att ha bättre kontroll på datumen producenterna sätter. Är de rimliga? Är de ordentligt motiverade? Varför märks det ingen skillnad ett år efter datumet på många produkter?

En av produkterna där märkningen borde ses över är smör och bordsmargarin. Produkter som fil ändrar ju smak efter en tid och blir till exempel lite syrligare. En del tycker de smakar sämre, andra bättre, men faktum är att smaken förändras. Det gör den inte med smör. Det har hänt ett gäng gånger att jag hittat många askar Bregott på samma gång och det kan gå månader innan vi gör slut på den sista asken. Och jag har aldrig märkt den minsta skillnad på smaken. Är det då rimligt att datumet sätts flera månader innan det blir dåligt, så att det som i det här fallet kastas flera askar helt i onödan? Jag skulle svara nej och jag tror att många håller med. Om vi nu ska ha bäst före-datumen kvar måste de ju i alla fall skötas riktigt. Okej att man har några dagars marginal på vissa produkter, men flera månader kan aldrig vara motiverat.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: