Inget slängs i onödan. Allt slängs av en orsak, hävdar ofta talespersonerna för landets stora butikskedjor. På sätt och vis sant. Här är ett exempel. Ett paket pulvermos har fått ett litet hål i hörnet. Innerpåsarna i paketet är intakta, men ändå slängs det. Antagligen är det reklamationssystemet som spökar igen. Paketet var redan trasigt när det anlände till butiken. Då reklamerar butikspersonalen varan, men slänger den själva istället för att skicka tillbaka den. Ett argument för att personal i butiker inte får ta hem mat som ska kastas brukar vara risken för att personalen ska börja ha sönder produkter med flit för att sedan kunna ta hem dem. En ännu viktigare sak att hålla koll på borde vara att butiker inte reklamerar vid minsta fel för att bättra på butikens svinnsiffror (det reklamerade räknas ju inte på butikernas konton). Det gör till exempel att butiker reklamerar hela pallar med frukt bara för att en eller två frukter är dåliga. Det kan man läsa mer om i forskningsartikeln Mattias Eriksson och Ingrid Strids artikel “Food losses in six Swedish retail stores: Wastage of fruit and vegetables in relation to quantities delivered” om man är intresserad av ämnet.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: