I veckan avslöjade Expressen att företaget AAK, ägt av de svenska miljardärssystrarna Märta och Sofia Schörling helt medvetet handlar med palmolja som bidrar till att regnskog skövlas i Indonesien. På 17 år har en yta lika stor som Storbritannien med regnskog skövlats för att producera palmolja. Familjen Schörling har en förmögenhet på 82 miljarder kronor. Tydligen räcker inte det. Mer regnskog måste skövlas för att de ska dra in ännu mer pengar.

När jag reste runt i Afrika tidigt 2000-tal bodde jag i några dagar på ett vandrarhem i Nairobi samtidigt med en engelsman som hela tiden lyckades hamna i trubbel. En dag frågade han runt på gatan efter någon som sålde gräs, fick skjuts av en taxi som tog honom till Down town (som alla som jobbade på vandrarhemmet varnade alla för), hamnade på en bar mitt emot två skumma typer. De sålde gräset till honom och bjöd på en korvöl (gjord av frukterna från korvträdet). Stämningen var lite tryckt, så han började småprata.

”Vad jobbar ni med då?”                                                                                      

”Vi rånar turister” sa killen mitt emot.

Engelsmannen skrattade. Killen mitt emot skrattade inte.

Jag tänker att liknande scener måste vara vanliga när Märta och Sofia Schörling går på societetsfester i Stockholm.

”Vad jobbar ni med då?”

”Vi skövlar regnskog så att människor snart inte kan överleva på den här planeten.”

Killen mitt emot skrattar. Märta och Sofia Schörling skrattar inte.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Faceboook: