Är Coronaviruset skapat i ett labb för att användas som vapen? Är växthuseffekten ett påhitt av ondsinta politiker som vill … ja, skapa en värld med frisk luft och rena vatten? Troligen inte.

På Facebook har det florerat en bild som föreställer en amerikansk tågtankvagn som det står ”Covid 19” på. Den ska föreställa något slags bevis på att den amerikanska regeringen eller några andra mäktiga krafter smittar ner befolkningen med vilje.

En första fråga man bör ställa sig när man springer på liknande saker är: Varför? Om den amerikanska regeringen i hemlighet vill smitta ner sin befolkning varför skulle de vara så korkade att de skrev ut namnet på viruset fullt synligt på en tågvagn? Och om det nu var en blunder av dem som jobbar i virusspridarbranschen varför skulle det stå ”Covid 19” på vagnen? Covid 19 är ju namnet på en sjukdom och inte på en produkt man kan lasta i tågvagnar. I så fall skulle det väl snarare stå en beteckning på vätskan som viruset kom i?

Problemet med folk som tror på konspirationsteorier är att sådana argument inte biter på dem. I deras resonemang existerar ingen logik. De påstår sig tänka kritiskt. Men det gäller bara när det kommer till seriös media. Om ett psykfall i en husvagn i Arizona kommer med ”sanningen” behöver man inte bemöda sig med källgranskning. Man hör ju att det är sant.

Självklart ska man vara skeptisk till nyheter från traditionell media. Det finns exempel på journalister som ljugit för att få till en bra story. Det händer att journalister blir lurade av falska pressmeddelanden. Ibland går det fel. Men få som jobbar på seriösa tidningar lider av mytomani eller psykos.

Ett bekymmer med konspirationsteorier är att de skulle kunna vara sanna. Börjar man skala ner allt till något slags ursprung så vet vi egentligen igenting. Allt är möjligt. Det skulle kunna vara så att Stefan Löven är en V-ödla som snart kommer slita av sig masken (även om jag personligen om jag var en V-ödla skulle ha valt en snyggare mask). Det skulle kunna vara så att Corona är ett påhitt för att lamslå samhället. Det skulle kunna vara så att växthuseffekten är en bluff för att sänka sätta käppar i hjulen på de stackars oljebolagen. Men troligen inte.

Det man får göra är att sluta sig till det mest troliga alternativet och det mest troliga är oftast det bäst underbyggda. Det som kommer från medier som försöker berätta den mest sannolika sanningen. Inte det som kommer från människor som påstår att aliens hjärntvättar oss genom ämnen i tandkräm.

Jag är kluven till konspirationsteorier. De är ofta rätt underhållande. Och de kan ge bra stoff till romaner och tv-serier. I tider som de här gör de dock mer skada än nytta. Jag läste nyss i en Facebookgrupp att det just nu i det fördolda pågår massarresteringar av ”makt eliten”. Och den 29 april kommer rymdskepp landa så vi kan återförenas med våra kosmiska vänner på andra planeter. Om jag den 30 april sitter i ett flygande tefat och käkar mat från en 3D-skrivare som kan omvandla luftpartiklar till fläskfilé med bearnaisesås så erkänner jag att jag hade fel och borde ha lyssnat mer på killen i husvagnen. Fram till dess väljer jag gammelmedia framför alternativa medier när jag vill höra de senaste nyheterna.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: