Stora trålare rensar Östersjön på sill, strömming och skarpsill, som blir mat i de norska laxodlingarna. Det gör att större fiskar får mindre tillgång till mat och de småskaliga fiskebåtarna slås ut.

Mycket när det kommer till havens ekosystem och vår matproduktion är komplext. Men vissa saker är rätt enkla också. Här kommer två av dem:

  1. Det är en dålig idé att odla fisk genom att mata rovfiskar fem kilo fisk för att de ska gå upp ett kilo i vikt.
  2. Det är inte lugnt att fiska upp galna mängder småfisk från haven. De utgör nämligen föda för större fiskar.

Man kan tycka att folk som jobbar med fiskekvoter skulle förstå de här enkla faktumen. Men det verkar faktiskt inte så. ”Okej. Det är ju väldigt mycket fisk som går åt till de där laxodlingarna i Norge. Men det är ingen fara, för vi tar ju bara fisk som människor inte är så sugna på att äta.” Ekosystem är som sagt komplexa och ofta svåra att förstå. Men det här är gemensamt för många av dem: Större individer äter mindre individer och så länge allt är som det ska så finns det en balans. Det finns tillräckligt med små fiskar för att de större ska ha föda och det finns tillräckligt med stora fiskar för att de små inte ska bli för många.

Just nu rensar trålare som är så stora att de på en dag kan fiska upp lika stora mängder fisk som kustfiskarna gör på ett år. Det säger sig självt att ett sådant rovfiske i längden får konsekvenser. Exakt vad som händer när man rubbar balansen går inte att veta exakt. Helt säkert är i alla fall att det innebär stora problem. Och helt säkert är att högre konsumtion av odlad lax är väldigt dåligt för haven.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!