Lyssnar på vad de ansvariga i de stora butikskedjorna säger så kastar svenska butiker väldigt lite mat. Och när det kastas så finns det alltid en orsak. Något har gått fel, oftast något de själva inte kan styra över. Som varor som återkallas eller som blivit förstörda av kunder. Eller så beror det på att de kräsna kunderna inte vill ha varor som inte ser perfekta ut. Tittar man i butikernas sopor ser det lite annorlunda ut. Det här är min fjärdedel från senaste turen. Trots att vi var fyra som delade blev det riktigt bra utdelning. Åtskilliga kilo apelsiner, klementiner, mandariner och citroner. Slängda för att en eller två blivit dåliga i ett nät. Filodeg, fiskpinnar, tortillabröd, en prinsesstårta och panerade fiskfiléer. Kastade för att en frys gått sönder eller något annat gått snett med kylkedjan (alla varor hade långt kvar till bäst före-datumet). Vegofärs som kastats för att någon anställd råkat snitta påsen när man skurit upp lådan den kom i. Laktosfri mjölk som kastats för att ett paket i en låda gått sönder och läckt ut på de andra (långt kvar till datumet där med). Twix, mjölk, fil, ägg, med mera som kastats för att bäst före-datumet närmat sig. Polly med konstiga smaker som kastats för att inte tillräckligt många velat testa. Inte en enda produkt hade kastats för att den var återkallad den här gången heller.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn och dumpstring!