När jag åkte tåg till ett föredrag för ett tag sedan berättade en tågvärd i Bistron för en passagerare att orsaken att de slutat skicka ut platskort till sina priomedlemmar är för att minska plaståtgången och sin miljöpåverkan. Om det stämmer skulle SJ kunna stå som synonym till uttrycket sila mygg och svälja kameler. Om SJ ville minska sin miljöpåverkan via plast så skulle ju en rätt enkel lösning vara att börja sortera plast. Allt ätbart som säljs i SJ:s bistrovagnar har plastförpackningar, men det finns inga kärl för plaståtervinning. All plast på alla SJ-tåg eldas därför upp. Hur många ton det är om dagen är svårt att veta, men det lär snitta på en säck plast för varje avgång på tåg med bistrovagn och det är rätt många avgångar per dag.

Ska man hitta några förmildrande omständigheter så är det kanske att plaståtervinningen inte hade kommit igång när X2000 och de ännu äldre tågen byggdes och att det är krångligt att fixa ett kärl till. Men när de nya SJ 3000 (som är så miljövänligt att 98 procent av tåget går att återvinna) kom saknades plaståtervinningskärl även i dem, vilket tyder på att SJ inte har några intentioner att rätta till misstaget. Okej att det är 74 000 gånger miljövänligare att åka tåg än att flyga, men SJ behöver väl inte skita i en sådan enkel sak som att sortera sin plast för det?

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!