När rapporten ”Food losses in six Swedish retail stores: Wastage of fruit and vegetables in relation to quantities delivered, Resources Conservation and Recycling vol68″ kom 2012 konstaterade forskarna Ingrid Strid och Mattias Eriksson att butikernas procentuellt största svinn fanns bland exotiska frukter. ”För vissa exotiska frukter kan man fundera på om de ens bör finnas i sortimentet, eftersom de mest blir en miljöbelastande utsmyckning av butiken” sa Ingrid Strid i ett pressmeddelande. 

Snart åtta år senare verkar inte mycket ha ändrats. Ananaser är snygga i fruktdisken, men verkar inte sälja tillräckligt för att det ska vara motiverat att de fraktas över halva jordklotet för att fungera som prydnad. Uppskattningsvis hittar vi ananas varannan tur vi är ute och ofta många på en gång. Det känns som att det är dags för butikerna att hitta på andra sätt att dekorera fruktavdelningarna som ger mindre svinn och mindre klimatavtryck.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!