Vi hittade ju ett gäng Stiltonostar på senaste dumpstringsturen. Blåmögelost som var förpackade i keramikkrukor med ett lager av vax under locket. Prislappar på. Priset var nedsatt med 30 procent från 46 kronor burken till 34 kronor burken. En undring. Hur är det möjligt att det går att sälja produkten för det priset? Man producerar osten, tillverkar keramikkrukor och förseglar dem med vax och skeppar dem från England till Sverige. Producenten ska dessutom gå plus. Och den eventuella grossisten. Och butiken. Ändå kostar de bara 46 kronor. Okej, det finns ju varor som är betydligt billigare, men den dyra förpackningen gjorde ändå att jag reagerade. Det borde inte vara möjligt att sälja en sådan produkt så billigt. Förmodligen handlar det om olika former av bidrag som möjliggör priset. Och det är tecken på ett skevt matsystem. När vi betalar för att mat ska bli billigare genom till exempel jordbruksbidrag genom skatten. Ur svinnsynpunkt vore det förstås bättre om maten var dyrare och skatten lägre (eller gick till annat). För billiga varor är lätta att slänga medan dyrare är mer kostsamma. Bidragssystemet till mat kräver stora reformer om vi ska få ett hållbart matsystem.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!