Trots stundande klimatkris kämpar styret i Ronneby kommun med näbbar och klor för att rädda den lokala flygplatsen. Bland annat genom att se till att fler tjänsteresor sker med flyg.

Om vi fortsätter släppa ut växthusgaser som nu står vi inför en enorm klimatkris. I värsta fall kommer jorden bli obeboelig för människor inom några få decennier. Att politikerna inte inser allvaret gör det än mer oroande. Trots det går det att se en positiv utveckling när stora delar av befolkningen har förstått hur illa det är ställt och många därför slutat flyga eller minskat sitt flygande. En självklar konsekvens av det är att många flygplatser går dåligt, vilket borde ses som något positivt. Vi måste flyga betydligt mindre och då finns det inte plats för en flygplats i varje region. En av flygplatserna som drabbats hårdast av det minskande flygande är flygplatsen i Ronneby. Inte så konstigt eftersom man tar sig med tåg på tre timmar till Sturups flygplats utanför Malmö om man verkligen behöver flyga. Den är alltså onödig. Det här vägrar dock Ronnebys politiker acceptera. Därför lyckades de i slutet av förra året få till stånd att SAS tills vidare fortsätter med lika många avgångar trots att passagerarna tryter. Den miljönyttan med att färre tar flyget raderas på det viset ut. Nu har man också ändrat kommunens policy, så att kommunanställda i första hand ska välja att ta flyget när de ska på tjänsteresor. Som ett litet plåster på såren för klimatet ska man då dock välja att flyga med biobränsle. Alla som är insatta vet dock att biobränslet bara är en droppe i tanken i förhållande till de negativa effekterna en flygresa har. Det är precis sådana här subventioner till miljöskadliga verksamheter i tillväxtens namn som är det första som måste bort om vi ska ha en chans att rädda planeten.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!