När SR:s serie Prylarnas pris för en tid sedan granskade plaståtervinningen kom man fram till att bara 45 procent av plasten som samlas in från hushållen återvinns. Resten av den insamlade plasten sorteras bort vid återvinningsanläggningen och bränns upp istället. En av anledningarna är att svart plast inte känns igen av de optiska system som sorterar olika plaster vid återvinningen. Borde inte det vara världens enklaste problem att lösa? Jo. Svaret är ju hur enkelt som helst. Förbjud svart plast, åtminstone fram tills man installerat nya system som känner av dem (det finns redan i till exempel Storbritannien).

Andra problem med plaståtervinningen, som att plast bara kan återvinnas ett visst antal gånger innan kvaliteten blir för dålig, är ett svårare problem. Men just den svarta plasten tillhör inte dem. Och den är väldigt vanlig. När man dumpstrar märker man det. Säckar fulla av tråg från salladsbarerna inne i butikerna, färdigmatförpackningar och en massa mer. Det är hög tid att politikerna börjar ta åtminstone lite tuffa beslut om vi ska ha en chans att vända utvecklingen.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om avfall och återvinning!