Jag har ju i tidigare inlägg uppmanat till att skippa nät med apelsiner och klementiner och andra frukter och grönsaker i flerpack för att det leder till otroliga mängder svinn. Dels hemma eftersom man ofta köper mer än man behöver, dels i butiken eftersom det är betydligt krångligare och mer tidskrävande för personal att ta hand om än när det säljs i lösvikt. Min uppskattning är att 3/4 av allt svinn på frukt och grönsaker i butik skulle kunna undvikas om man bara sålde i lösvikt. Då skulle i stort sett bara frukter och grönsaker som blivit dåliga slängas och inte de 24 bra i samma nät.

När jag googlade runt lite för att se om det gick att hitta någon forskning på området hittade jag ett intressant inslag från Plus som hade undersökt kilopriset på storpack och lösvikt. Resultatet blev att det i över 50 procent av fallen var högre i storpack än i lösvikt. Den produkt som hade allra störst prisskillnad var rödlök på Citygross som var fem gånger så dyr i nät som i lösvikt. Inslaget är från 2014, men det finns inget som talar för att det skulle vara annorlunda nu. Inte nog med att man som konsument luras att köpa mer än man behöver, man betalar oftast högre kilopris för det också. En artikel om inslaget i Plus går att läsa här.