Avfallssystemet

”Pengarna styr” fick jag veta när jag gjorde studiebesök på en ICA Maxi för att se hur svinn i butiker uppstår under arbetet med boken Svinnlandet. Mannen jag gick runt med berättade bland annat att de bara sätter ner priset på varor med kort datum som de tjänar pengar på att sätta ner priset på. De gör det inte för miljöns skull. Pengarna styr.

Då är ju lösningen egentligen ganska enkel. Det gäller att styra pengarna. Det kan man till exempel göra genom att göra det dyrt att slänga mat. Om det kostade en rejäl slant att kasta maten så skulle det oftare bli mer lönsamt att sätta ner priset eller skänka maten till välgörenhet eller sälja den vidare billigt till någon som driver en restaurang eller ha mindre kampanjer, nylanseringar och annat som leder till svinn.

De största problemen med avfallssystemet som det ser ut nu är: 1. Att det eldas upp mängder av material som skulle gå att återvinna. 2. Att för få betalar utifrån hur mycket avfall de producerar.

Nästan allt som slängs i brännbartsoporna är material som skulle gå att återvinna och på det viset spara massor av energi. När man eldar upp materialen får man i snitt ut tio procent av energin som gick åt till att producera det. Om man återvinner plast sparar man ungefär 62 procent jämfört med att producera ny plast. Aluminium 95 procent och så vidare.

När det gäller mat är läget annorlunda. Genom att göra biogas av maten får man igen ungefär 10 procent av energin som gick åt till att producera den. Ungefär som när man eldar upp den alltså. Biogas är ändå ett bättre alternativ än att elda upp den. Det tillför inte ny koldioxid till atmosfären och man kan få en bättre stadsmiljö genom att köra bussar på biogas. Men att göra biogas av fullt ätbar mat är ren idioti.

Mitt förslag är att sätta en rejäl skatt på brännbartsopor samtidigt som man gör om systemet så att alla betalar utifrån hur mycket man slänger. Att bara höja avgiften för en villaägare oavsett hur mycket hen slänger gör naturligtvis inget bättre. Och skatt på biologiskt avfall så att det blir dyrt att slänga mat. Ingen skatt på materialåtervinning. På det sättet skulle man kunna öka materialåtervinningen, minska eldandet med värdefulla material och minska matsvinnet.

Intresserad av ett föredrag om matsvinn och dumstring? Läs mer och boka på SAJ.