large fishing trawler boat on sea
Photo by Celil DOĞAN on Pexels.com

Vid en provfiskning av strömming i Östersjön fångade forskarna bara åtta procent av mängden strömming som fångades vid ett provfiske på samma ställe 1988. Orsaken är förstås given. De enorma trålarna som tömmer havet för fiskmjölfabrikernas räkning. Fiskmjölet används sedan till foder i laxodlingar. För att en lax ska gå upp ett kilo behöver den äta ungefär fem kilo fisk. En riktigt dålig idé, som ofta försvaras med att laxarna mest äter fisk som människor inte äter i lika hög utsträckning. Problemet är att andra stora fiskar i haven äter de små fiskar och genom att tömma haven på de små fiskarna så minskar även de större fiskarna. När ska politikerna inse att allt sådant här fiske måste stoppas omgående? Förhoppningsvis innan balansen i Östersjön rubbats så mycket att den är bortom all räddning, även om inget tyder på det just nu.

Gilla Dumpstringlyx på Facebook!