Tomater är antagligen det absolut vanligaste fyndet när man dumpstrar. I början av min dumpstringskarriär tog jag bara hem fina tomater och ratade alla som var mjuka och spruckna. De räckte ändå gott och väl till sallader och tillbehör till maten. Men ganska snart kom jag på att det var idiotiskt att köpa krossade tomater på konserv samtidigt som det fanns så mycket i tunnorna och successivt började jag ta hem fulare och fulare tomater, för att hacka, koka och frysa in (de som jag inte hade användning för de närmaste dagarna). De enda tomaterna jag ratar nu är de som har möglat. Alla andra går finfint att använda. Och ju fulare de är ju mer smak ger de i regel till maten. (Om man köper tomater till en sås eller soppa är ett tips att köpa de fulaste man hittar. Dels kommer de antagligen kastas annars, dels får man godare mat.) Det blir en hel del tomater som släpas hem på dumpstringsturerna. När man gör alla tomatsåser och soppor från grunden och dessutom använder sådana tomater till alla rätter som innehåller krossade tomater går det åt mycket.