Här är min halva av vad vi valde att ta hem från senaste turen. Bland annat en renstek, massor av högrevsburgare, mörad fläskytterfilé och lammentrecote. Näst efter frukt, grönsaker och bröd är kött i olika former de vanligaste fynden när man dumpstrar. Ofta i form av korv, men även hela köttbitar är vanligt. Punkt 2 på SLU:s policy brief om hur Sverige kan minska matsvinnet handlar om att prioritera svinnet av animalier för att de står för en hög miljö- och klimatbelastning.

Det skulle behövas, för kött är något som butikerna är extra dåliga på att rea ut med kort datum, i synnerhet fina köttbitar. Man skulle ju kunna tänka sig att det var tvärtom, just på grund av dess stora klimatpåverkan och det höga priset. Men å andra sidan betyder ju det höga priset också att man förlorar mer på en minskad försäljning av varor till fullt pris. Och i vinstdrivande företag går lönsamheten alltid först.

 Hjälp till att sprida kunskap om matsvinnet genom att gilla Dumpstringslyx på Facebook!