I minst ett årtionde har det pratats om det idiotiska i att Sverige inte har fått ett undantag gällande reglerna om datummärkning på ägg. Enligt EU-reglerna så måste äggproducenterna sätta bäst före-datumet på ägg 28 dagar efter värpning. Regeln beror på problem med salmonella i ägg i södra Europa och att man där inte förvarar ägg kylda. Eftersom vi i Sverige inte har några problem med salmonella (som är en bakterie som dör av upphettning och bara är ett problem om ägg äts råa) och vanligtvis förvarar äggen i kylskåp så håller de i månader efter datumet.

En liten bonus till dumheterna har varit att reglerna även säger att handlarna bara får sälja äggen i 21 dagar efter värpning, alltså tills det är en vecka kvar till bäst före-datumet. Och när man nu till slut fått till ett undantag från reglerna så är det den detaljen det handlar om. Det är bättre än inget, men det lät knappast minska svinnet i någon större utsträckning. De flesta handlare har ändå inte följt den delen av reglerna. Antingen för att de inte haft koll på den eller för att de struntat i den för att den är idiotisk.

Under de snart tio åren jag dumpstrat har jag aldrig hittat ägg som kastats med en vecka kvar till datumet. Antingen har de kastats precis vid datumet eller långt innan (när något ägg gått sönder i paketet). Och nu har Sverige fått sitt undantag och det lär dröja innan det kommer något mer gällande ägg, om det någonsin sker. Fram till dess kommer butikernas sopor fortsätta svämma över av ägg som det inte är något som helst fel på efter varje jul, påsk och midsommar. Ännu en missad möjlighet att göra någon verklig skillnad.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook (och bjud gärna in vänner att göra det):