Smör är en av produkterna som ökat mest i pris den senaste tiden med runt 30 procent. Då skulle man ju kunna tänka sig att livsmedelsföretagen skulle bli lite mer sparsamma med hur mycket de köper in och kanske rea ut smör som närmar sig bäst före-datumet. Men ofta blir det snarare tvärtom. Högre priser ger högre marginaler och då tjänar man ännu mer på att sälja till fullt pris. Senaste turen hittade vi 28 paket smör. Det är visserligen den märkliga produkten ”lätt smör”, vilket betyder smör med 60 procent istället för 80 procent. Varför man om man ska köpa mattfett vill ha mindre matfett för pengarna är ju en gåta. Vill man ha mindre fett i maten är det ju bara att ta en mindre klick smör istället. Det är också rätt irriterande att den varianten av smör inte går att göra såser på och fungerar dåligt att baka med. Men till stekning funkar det, så det är ju ändå värt att ta det.