För två år sedan skrev jag en artikel i Expressen om att Jysk skär sönder möbler och prylar och slänger dem i soporna. Ett återbesök två år senare visar att de fortfarande hanterar sina sopor på samma sätt. Enligt Jysks pressansvarige Sandra Martinsson skars prylarna sönder för att undvika bedrägeri. Hon menade att risken annars fanns att folk plockade dem från soptunnorna och reklamerade dem i butikerna. Det är ett teoretiskt problem som inte borde vara så svår att komma till bukt med.

Antingen genom att kräva att den som reklamerar har kvitto på köpet eller att varan som slängs markeras i systemet. Om jag får gissa (och det får jag ju eftersom det här är min blogg), så tror jag snarare att det handlar om att de inte vill riskera att folk får tag på gratis varor och köper mindre.

Hon berättade dock då att de jobbade på att utveckla en sprej de kunde märka varorna med för att slippa skära sönder dem. Två år senare lyser sprejfärgen med sin frånvaro och en soffa och en luftmadrass har tydliga skärmärken, som gjort dem obrukbara. Enligt Sandra Martinsson handlade möblerna som hamnat i brännbartsoporna istället för i återvinningen om enstaka fall av felhantering. Två år senare fortsätter de enstaka felhanteringarna.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer granskning av företagens sophantering!