Här är min halva av vad vi valde att ta hem från senaste turen. Bland annat en massa mjölk, keso, bönpasta, sejfiléer och växtnäring. Enligt FN:s Världsmeteorologiska organisation är sannolikheten att jordens medeltemperatur når över 1,5 över förindustriella nivåer inom fem år 50 procent. Hur vi kan vända utvecklingen råder det delade meningar om. Byta till elbilar eller minska biltrafiken? Konsumera mindre eller konsumera klimatsmartare? Och så vidare. En åtgärd känns dock självklarare än de flesta andra: Att sluta slänga fullt ätbar mat i soporna. Det är en åtgärd som knappt någon förlorar på.

Okej, matproducenterna får sälja mindre och butikerna tvingas lägga lite möda på bättre alternativ än destruering. Men med tanke på livsmedelsföretagens, enligt de själva, otroligt ambitiösa mål på matsvinnsområdet så bör inte det vara något hinder.

Att få väljarna med sig är knappast något problem heller. Väldigt få människor är för matsvinn. Det stora problemet är att dagens politiska partier knappt driver någon politik. Med de politiker vi har nu så är det tyvärr så att folket själva måste komma med idéerna i form av en stark opinion eftersom partierna har fullt upp med att se var vinden blåser från för tillfället.

Hjälp till att skapa opinion mot matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: