Den vanligaste frågan jag får när jag är ute och föreläser om matsvinn och dumpstring är om jag märker att svinnet har minskat. Jag svarar alltid nej. Det kan ibland komma ett par turer där man hittar lite mindre, så att man kan få för sig att något faktiskt hänt, men när man tittar lite noggrannare märker man nästan alltid att det varit andra dumpstrare där före då. Och sedan följs de där turerna snart av sådana som den här igen. Den här gången var vi tre som delade (plus en annan dumpstare på ett av ställena) och jag var rätt restriktiv. Till exempel tog jag inget av de tio kilona fortfarande frysta räkorna eftersom de var skalade (vilket enligt mig ger dåligt med smak).

Ändå blev det bland annat runt tio kilo godis, tre paket tvättmedel, fyra påsar havregryn, fem påsar med ischokladformar, tre påsar rostade hasselnötter, massor av frukt och grönsaker, tre liter mjölk, två och ett halvt kilo fortfarande frysta ärtor, sju paket kaffe, laxburgare, yoghurt, fil, tulpaner och pasta. Butikskedjorna kan skriva hur mycket de vill om gröna transporter och hur mycket de jobbar för att minska svinnet. Så länge deras sopkärl ser ut så här är snacket om hållbarhet bara tomma ord.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook (och bjud gärna in andra att göra det)!