Här är min halva av vad vi valde att ta hem från en sväng till fyra butiker. Bland annat massor av riven kokos, torkade gojibär, riven ost, skivad ost, pop corn och tulpaner. Enligt butikerna själva går arbetet för att minska matsvinnet kanon. Men deras sopor säger något annat. Har man tillgång till ett par butikers sopor är det inga problem att vecka efter vecka åka ut och hämta nästan obegränsat med mat som är precis lika bra som den man köper i butiken.
Hållbarhet är nuförtiden kanske det mest frekventa ordet i företagens reklam. Det låter bra, men leder också till förvirring, eftersom många, inklusive politiker, tror att det ligger något bakom. Det stora problemet är att ha några som helst förväntningar på stora vinstdrivande företags etik och moral. Stora vinstdrivande företags huvudsyfte är att gå med så stor vinst som möjligt och det går före allt annat. Visst kan man minska matsvinnet eller göra andra positiva förändringar för klimatet som sidoprojekt som ger god pr och mer vinst, men aldrig om det krockar med lönsamheten.
Därför är det enda sättet att verkligen minska matsvinnet politiska styrmedel. Under de över åtta åren som jag har dumpstrat har det inte gått att se någon som helst förändring i positiv riktning. Livsmedelsföretagen har fått sin chans och det funkade inte. Nu är det hög tid för lagstiftning, punktbeskattning, reglering och annat som kan få svinnet att minska på riktigt och inte bara i marknadsföringen.

Hjälp mig att öka medvetenheten om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook och bjud gärna in andra att göra det: