Bilden visar in halva av vad jag valde att ta hem från senaste svängen till tre butiker. Andra dumpstrare hade varit på samtliga ställen, men det blev ändå en del ost, mejeri och frukt och grönsaker. Den första januari i år trädde en ny lag i kraft som säger att alla livsmedelsföretag måste donera minst 20 procent av maten som skulle ha kastats men fortfarande är bra till välgörenhet. Men inte i Sverige förstås, utan i Kalifornien. Att 80 procent av den fullt ätbara maten fortfarande riskerar att slängas betyder att lagen inte är tillräcklig, men det är förhoppningsvis bara en bra början och ett exempel på att det är fullt möjligt att använda sig av lagstiftning för att minska matsvinnet. Kanske kommer det ge ringar på vattnet, så att även andra delstater och länder följer Kaliforniens exempel. Kanske kan det någon gång i framtiden till och med få Sveriges politiker att inse att matsvinnsproblemet inte kommer att lösa sig av sig själv? Man kan ju alltid hoppas även om det känns väldigt långt bort.

Hjälp mig att sprida medvetenhet om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: