Här är vad jag valde att ta hem från en sväng till en butik. Framförallt en jäkla massa frukt och grönsaker. Allt på bilden utom yoghurten, äggen och mjölken var kastade av exakt samma anledning. Att en eller två blivit dåliga i ett flerpack. Det betyder att allt det här svinnet (och ungefär lika mycket till som jag lämnade) skulle ha kunnat undvikas om frukterna och grönsakerna sålts i lösvikt istället (förutom förstås de få som verkligen var dåliga).

En lösning på problemet skulle kunna vara ett förbud mot att sälja frukt och grönsaker i flerpack. En sådan lagstiftning skulle kunna få bort över hälften av butikernas svinn över en natt. Det andra alternativet är att fortsätta låta butikerna bestämma över våra resurser. Då kommer det inte bara fortsätta som nu utan öka eftersom trenden är att mer och mer frukter och grönsaker säljs i flerpack eftersom det leder till ökad försäljning (och ökat svinn även i hushållen när folk köper mer än de behöver). Vilket alternativ ska vi välja?

Hjälp till att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook (och bjud gärna in vänner att göra det också):