För att odla en enda avokado kan det krävas 70 liter vatten, vilket leder till torka och problem med vattenförsörjningen i många regioner i länderna där de odlas, det skövlas skogar för att ge plats åt avokadoodlingar och de transporteras över halva världen för att importeras till Sverige. På grund av att de är så känsliga är de dessutom ett av de livsmedel som ger störst svinn. Dålig avokado är ett av de vanligaste fynden när man dumpstrar. Det är inte så konstigt. Det konstiga är att man ofta hittar mängder av helt perfekt avokado. Okej att det inte lönar sig att plocka ut apelsiner ur nät med en dålig i och sälja i lösvikt när apelsinerna är billiga, men om inte butikspersonalen har väldigt höga löner borde väl åtminstone avokado vara värd att rädda?

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om mat och klimat!