I går använde jag två färdiga pizzadegar från Pop Bakery som nästan hade passerat sista förbrukningsdag med en månad och slogs igen av hur absurt det är att en produkt som färdig deg har sista förbrukningsdag. Enligt EU-förordningen artikel 25 ska sista förbrukningsdag sättas produkter som ”efter en kort period kan antas utgöra en omedelbar fara för människors hälsa”. Eftersom en deg i en obruten förpackning, som dessutom ska hettas upp innan den äts, skulle utgöra en fara för människors hälsa är naturligtvis otänkbart. Produkten är alltså felmärkt och har varit det i flera år.

Jag har varit i kontakt med Pop Bakerys franska kvalitetschef om saken ett par gånger under arbetet med artiklar om saken. Han håller envist fast vid att deras produkter inte är felmärkta, men hävdar samtidigt att deras produkter inte är farliga att äta efter datumet. Att produkterna är märkta med sista förbrukningsdag istället för bäst före-datum gör att butiker är förbjudna att sälja dem efter datumet och skänka dem till välgörenhet. Och det lär också göra att konsumenter blir mer rädda för att använda dem om datumet är passerat.

Det som händer med de färdiga degarna när de blir gamla är att de får lite bubblor i sig och luktar svagt av alkohol, men smaken när man lagar till dem är det inget fel på. De smakar precis som halvkass färdig deg brukar göra. Och sjuk blir man naturligtvis inte.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om datummärkningar!