När jag skriver om svinnet av butiksgräddat bröd, att många butiker kastar minst en halv säck bröd varje kväll, så är det många som berättar om alla bra saker som görs med det brödet på olika butiker. Bönder hämtar till att använda som djurfoder, gårdagens bröd reas ut och så vidare. Men många butiker kastar det bara också. Som den här på min tur i helgen. Och visst är det bättre om man gör något med det överblivna brödet än att bara slänga det, men allra bäst är det ju om svinnet aldrig uppstår. Lösningen med just det här brödet är ju egentligen ganska enkel: att låta bli att grädda nytt på slutet av dagen. Men då blir förstås kunder som vant sig vid att det ska finnas nygräddat bröd klockan 22.45 när butiken slänger 23.00 sura. Fast det kanske får vara så. Sent på kvällen får man hålla till godo med fabriksbakat bröd om man ska ha något. Ett sådant här omfattande brödsvinn är inte hållbart på något sätt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!