Under väldigt många år brukade jag bara äta huvudet på broccolin och slänga stammen. Väldigt dumt ur svinnsynpunkt, men extra dumt eftersom jag nu tycker att insidan av stammen är det absolut bästa på broccolin, både på grund av smaken och den fantastiska konsistensen. Vill man vara ännu mer ambitiös går det bra att riva de yttre delarna av stammen och använda i till exempel wok också. Det här är svinn som oftast räknas som oundvikligt svinn och eftersom det onödiga svinnet, som till stor del består av det som inte går att få ur förpackningar, det som blir kvar i kastrullen efter kokning och så vidare ligger så lågt (6-7 procent ungefär) så behöver det så kallade oundvikliga svinnet också minskas rejält om det ska bli någon halvering. Saker man kan göra för att nå dit är buljongkok på snuttar och skal, äta skal på potatis och morötter ofta och mycket mer.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer tips: